Participanți 2019

ANSAMBLUL FOLCLORIC „VARK HAYOTS” (ARMENIA)

Ansamblul folcloric „VARK HAYOTS” a fost înfiinţat în anul 2013, în Armenia, la Erevan, de către Sargis Paramazyan şi prietenii săi. Numele grupului este unul sugestiv, menit să reprezinte şi să promoveze cultura armeană şi să educe tânăra generaţie în spiritul valorilor strămoşeşti. Aşa cum spunea eminentul compozitor armean Komotas, „muzica şi dansul reprezintă caracterul specific fiecărui popor, în special nivelul de civilizaţie”.

Ţelul fondatorilor a fost acela de a conserva cântece şi dansuri din folclorul naţional şi de a prezenta cultura populară autentică atât în diferitele regiuni ale ţării cât şi peste hotare. Ansamblul armean a participat în 2014 şi 2016 la Festivalul Internaţional „Crossroad of Peace” şi, de asemenea, la toate evenimentele organizate de Biserica Apostolică Armenească şi de Ministerul Naţional al Culturii, la aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea UNESCO.

Grupul folcloric armean a efectuat turnee pe parcursul cărora a prezentat lumii dansul şi muzica tradiţională. Între 24 şi 30 august 2017, ansamblul a participat la Festivalul Internaţional de Folclor din Kyparissa, Grecia.

Conducătorul artistic al Ansamblului folcloric „VARK HAYOTS” este Lilit Mnatsakanyan.