Participanți - Ediții

Ediția a XX-a (4-9 august 2017)

În perioada 4 – 9 august, întreg ţinutul Neamţ a fost cuprins de farmecul folclorului şi al costumelor populare din lumea întreagă. Dansatori şi muzicieni din AlgeriaIsrael, grupuri folclorice din Cluj, BrăilaBistriţa Năsăud, la care se alătură, în calitate de gazde, membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”, au parcurs, pe un traseu itinerant, judeţul pentru a bucura sufletele nemţenilor, dar şi ale turiştilor aflaţi aici în vacanţă, prin etalarea celor mai frumoase cântece, dansuri şi costume ale zonei din care provin. Totul s-a petrecut în cadrul ediţiei a XX-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Localităţile care au găzduit spectacolele în cadrul festivalului au fost Târgu Neamţ, Durău (comuna Ceahlău), Bicaz şi Piatra-Neamţ

În cadrul evenimentului de final, sub secularul Turn ctitorit de voievodul Ştefan a evoluat şi apreciatul Ansamblu Etnofolcloric „Plăieşii” din Republica Moldova.

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, sprijinit de finanţarea Consiliului Judeţean Neamţ, a fost organizatorul acestui eveniment devenit de mulţi ani tradiţional pentru zona noastră.

Participanți

Societatea cultural-artistică „Volodja” din Muntenegru a fost creată în 1945. De atunci şi până astăzi, funcţionează ca un ansamblu multietnic de dansuri şi cântece populare.

Ansamblul cuprinde două sute cincizeci de membri de toate vârstele – copii, tineri, adulţi. Repertoriul este compus din peste patruzeci de coregrafii specifice tradiţiei etnologice şi istorice a Muntenegrului. Dansatorii ansamblului interpretează aceste jocuri îmbrăcaţi în costume tradiţionale realizate manual.

Grupul folcloric muntenegrean a participat la festivaluri C.I.O.F.F. organizate în Slovacia, Polonia, Germania, Turcia, Croaţia, Rusia.

Acest ansamblu prezintă cultura și obiceiurile oamenilor din Muntenegru, inclusiv costume naționale originale extrem de valoroase, datând din secolele XVIII-XIX.

Formația etnofolclorică ”MUGURELUL”, a fost înființat în anul 1990 în nordul Bucovinei, pe lângă Școala medie nr. 1 din satul Pătrăuții de Sus, fostul județ Storojineț, actualmente Regiunea Cernăuți. Trei grupuri de copii, cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani activează în cadrul formației. Repertoriul ansamblului îl constituie cântece, dansuri și suite din zonele folclorice ale Bucovinei și Regatului. Costumele sunt autentice, păstrate de buneii și părinții copiilor sau confecționate, cu mare grija faţă de tradiția zonei, de către meșterii populari din localitate.

În anul 2014, ansamblul a aderat la Centrul Bucovinean de Artă pentru conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernauti. Anii 2015 – 2017 au adus formației consacrarea: primele locuri la festivaluri regionale, printre care ”Roua curată”, Hora Bucovineană și Festivalul Internațional ”În grădina cu flori multe”. Totodată, copiii au participat la mai multe festivaluri și concursuri internaționale din Bulgaria și Ungaria.

Ansamblul „Mugrelul” a fost onorată, primind Titlul ”Formatie model”.

De la înființare până astăzi, Formația etnofolclorică ”MUGURELUL” este instruită de prof. Elena Pintescu.

Ansamblul de dansuri „Lod of Dance” este reprezentatv pentru studioul „Moran Mary Dance”, fondat acum unsprezece ani în cel mai mare cartier al orașului Lod, Ganne Aviv. Astăzi, ansamblul este cotat ca fiind unul dintre cele mai bune grupuri folclorice din Israel. Reprezintă Israelul la festivaluri internaționale precum și la organizarea unor stagii de dans. Genurile artistice prezentate de membrii ansamblului sunt dans modern, folclor, jazz și hip-hop. Fiecare dintre acestea necesită abilități fizice ridicate, o varietate de abilități personale ajungându-se la un tot unitar scenic. Combinația dintre acestea, sub îndrumarea artistică a coregrafului Moran Mary, conduce la o companie de dans care atinge virtuozitatea și la o prestație artistică incitantă și inspirată. Membrii ansamblului sunt implicați în cea mai mare parte într-o multitudine de activități care implică dansul și actul creației. Aceasta include cooperarea cu Ambasada S.U.A. și găzduirea grupurilor de dans care sosesc în Israel, studiind piese și dansuri, în fapt, un proiect de cursuri de vară, în care, aflându-se într-o zonă mixtă, dansatorii sunt implicați în activități de dans evreiesc și arăbesc.

Viziunea ansamblului este de a dezvolta relațiile externe ale orașului Lod în domeniul dansului, cu lumea în general și în special cu România.

Ansamblul maghiar de dansuri populare a fost înființat în anul 2010 de către Kolozsvari Ilona, viceprimarul comunei Tureni, județul Cluj. Tinerii au fost coordonați de către Csete Marton timp de șase ani, iar momentan ei sunt conduși de către Miklos Sandor. Pe parcursul anilor, tinerii au învățat mai multe dansuri din zona Transilvaniei: dansuri din câmpie, dansuri din Calata și dansuri din Târnăveni.

În acești șapte ani, membrii ansamblului au participat la foarte multe spectacole, festivaluri și evenimente organizate în cadrul zilelor satelor. Între acestea se numără:  Zilele din Cojocna, Zilele din Câmpia, Zilele Culturale Maghiare din Cluj, Festivalul “Double Rise”, Zilele din Aiton.

Acest ansamblu are ca scop să arate importanța și frumusețea dansului popular.

Înființat în anul 1970, Ansamblul „Cununa Someşană” valorifică un repertoriu autentic al Văii Someşului Mare, îmbinat cu costumele populare autentice ale aceleiaşi zone. Are în repertoriu dansuri din întreaga Transilvanie, din Banat, Maramureş şi Bucovina.

Ansamblul a câștigat numeroase distincții la festivaluri naționale şi internaționale, inclusiv la festivaluri desfășurate în străinătate. Cele mai recente premii sunt Trofeul „Silver Ciupaga”  (Toporaşul de argint) şi Medalia de Argint, la Festivalul-Concurs Internaţional de Folclor din Zakopane, ediţia 47, 2015 (Polonia), precum și Medalia de Aur la Festivalul Mondial de Folclor „Les Cultures du Monde” – Gannat, Franţa, 2016.

Atât în cadrul celor două festivaluri, cât și în celelalte locaţii în care a fost invitat, ansamblul „Cununa Someșană” s-a remarcat prin valoarea programului susținut, talentul şi măiestria tinerilor artişti populari măiereni. Aceștia au prezentat o deosebită interpretare scenică a obiceiului tradiţional al nunții someşene, care a oferit imaginea neasemuitei frumuseţi a costumelor populare şi a folclorului de pe Valea Someşului.

Coregrafia ansamblului este semnată de Aurel Adrian Salvan, iar conducerea muzicală de Ionel Oarcăs. Pentru Festivalul de la Piatra-Neamț, formația a pregătit un moment coregrafic din Bistrița-Năsăud  – Obicei de nuntă de pe Valea Someșului Mare, un moment susținut de soliștii vocali Silviu Avram și Ionela Varvari și o suită de jocuri din Câmpia Transilvaniei.

Ansamblul „Ştefan Lăutarul” din comuna Unirea, judeţul Brăila, situată în Câmpia Bărăganului de Nord, s-a înfiinţat în martie 2014. Este un ansamblu tânăr, motivat de dorinţa de a păstra, continua şi promova tradiţiile şi obiceiurile din zona etnofolclorică de câmpie a Bărăganului Brăilei.

Anasamblul a adunat tot ceea ce a crezut că merită promovat şi dus mai departe pentru ca generaţiile viitoare să se bucure de tradiţiile şi obiceiurile stămoşilor, tradiţii ce păreau uitate în negura vremurilor. Numele ansamblului, „Ştefan Lăutarul”, nu a fost ales întâmplător; el este numele unui vestit lăutar care, cu vioara lui, îi strângea pe toţi la hora satului.

Ansamblul este coordonat de Lenuţa Puia, coregraf, sub îndrumarea metodică a prof. Vasile Valentin Lipan de la WALTINET FOLKLORE ACADEMY.

De la înfiinţare şi până în prezent, ansamblul a participat la numeroase evenimente: emisiunile „Seară bună, dragi români!” (EtnoTV, decembrie 2014), „La hanu′ lu′ Nea Mărin” (Inedit TV,  martie 2015), Festivalul Internaţional al Păstoritului, Sarighiol de Deal, Tulcea, Festivalul concurs „Floare de salcâm”, Însurăţei, judeţul Brăila, Zilele oraşului Târgu Bujor, judeţul  Galaţi (toate, în mai 2015), Festivalul naţional „Cântă de răsună lunca”, Tecuci, judeţul Galaţi (august 2015), „Festivalul Brânzei de Gulianca”, judeţul Brăila (mai 2016), Ziua comunei Unirea, judeţul Brăila (septembrie 2016), Ziua Naţională a României, Esplanada Dunării, Brăila (decembrie 2016), Ziua Comunei Bordei Verde, judeţul Brăila (martie 2017).

Înfinţat în 2011, Ansamblul „Flori de Romanaţi” din comuna Dobrosloveni, județul Olt, a avut o evoluţie rapidă, participând la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. Ansamblul face parte din „Asociaţia Naţională de Folclor”, cu sediul în Bistriţa, iar membrii săi sunt elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Slatina.

În palmares, formaţia numără participări la importante festivaluri de folclor în ţară şi în străinătate: Festivalul Naţional de Folclor Ponoare (Mehedinţi), Festivalul Naţional de Folclor Bistriţa, Festivalul Naţional de Folclor Vinţu (Alba), Festivalul Naţional de Folclor de pe Muntele Găina (Alba), Festivalul Naţional de Folclor „Căluşul Românesc”, Caracal (Olt), Festivalul Internaţional de Folclor Leşu (Bistriţa), Festivalul Naţional de Folclor „Corabia de Aur”, Corabia (Olt), Festivalul Internaţional de Folclor de la Vrcin (Serbia) sau Tabăra Folclorică Internaţională de la Asprovalta (Grecia).

Ansamblul organizează, în fiecare an, în comuna Dobrosloveni, Festivalul Naţional de Folclor „Plai de Romanaţi”. În anul 2013, formaţia a iniţiat un eveniment deosebit, o „nuntă tradiţională” între două mari zone folclorice, Alba şi Oltenia, mirele fiind ales din Dobrosloveni, iar mireasa din Săliştea, judeţul Alba.

Ansamblul folcloric „Străjerii” din Dolheştii Mici, judeţul Suceava, a fost înfiinţat în anul 2007, la iniţiativa unor localnici cu dragoste de meleagurile natale. În prezent, Ansamblul activează în cadrul Asociaţiei Culturale „Străjerii” din Dolheştii Mici şi este un strâns colaborator al Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava.

Reprezentanţi ai unei aşezări străvechi, cu rădăcini până în anul 1828, ai cărei locuitori au luptat cu eroism în Războiul pentru Independenţa României, Ansamblul „Străjerii” din Dolheşti duce mai departe moştenirea culturală şi spirituală a acestor locuri, prin cântece, dansuri, datini şi obiceiuri. Formaţia a reprezentat folclorul bucovinenan pe scenele a numeroase festivaluri în România: Buzău, Ialomiţa, Constanţa, Iaşi, Tulcea, Braşov, Suceava. Evoluţiile Ansamblului au fost recompensate cu distincţii, precum Marele Premiu la Festivalul de datini şi obiceiuri de la Focşani, Trofeul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă “Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!”, de la Vatra Dornei sau premiile I, II şi III, la Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, de la Câmpulung Moldovenesc, obţinute între 2008 şi 2016.

Coordonatorul Ansamblului este Gheorghiţă Ciocârlan, iar instructor, Valerică Gavrilei.

Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase grupuri artistice din România, care se bucură de popularitate datorită originalități și respectului pentru tradițiile românești autentice.

Ansamblul a fost înființat în 1971 cu scopul de a prezerva dansurile, muzica și costumele populare din județul Neamț, în special, dar acum, repertoriul său cuprinde cântece și dansuri din cele mai importante regiuni etnofolclorice din România.

Palmaresul formației include participări și premii la importante festivaluri în România și în Franța, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia, Olanda sau Turcia. Recent, Ansamblul a primit Premiul de Popularitate la Festivalul Internațional de Folclor de la Bergama, Turcia și Marele Premiu la Festivalul de folclor de la Recea, Maramureș, unul dintre cele mai importante festivaluri folclorice din România.

Prin toate evoluțiile sale, Ansamblul pune în valoare bogăția folclorului românesc, tehnica și interpretarea deosebită a dansatorilor, instrumentiștilor și soliștilor vocali, dar și frumusețea cromaticii și motivelor tradiționale ale costumelor populare.