Arhivă VIDEO

ARHIVĂ VIDEO – Ediția a XXIV-a (3-6 august 2023)

Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul”

Între 3 și 6 august 2023, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, a avut loc cea de a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”. Anul acesta au fost invitate să participe grupuri folclorice din BulgariaSerbiaPortugaliaMacedoniaColumbiaCroațiaMexicGreciaCoreea de Sud, la care se vor adăuga ansambluri din țară.

Ampla manifestare este, încă de la prima ediție (1991), una itinerantă. Astfel, în această vară artiștii participanți vor prezenta concerte pe scenele din Piatra-Neamț (3 și 6 august)Bicaz (4 august)Târgu Neamț (5 august), toate spectacolele urmând să debuteze la ora 19:00.

Dacă pentru ziua de deschidere, organizatorii au programat o amplă paradă a portului, cântului și dansului tradițional, pentru ultima seară publicului nemțean i se pregătește un concert extraordinar cu participarea îndrăgitului artist Paul Surugiu – Fuego și a Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Complexitatea ediției curente a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul” este data de organizarea a celei de a doua ediții a Colocviului Internațional de etnografie și folclor „Zestrea Moldovei”, cei patruzeci de invitați provenind din diferite zone etnofolclorice ale țării – Moldova, Dobrogea, Banat, Ardeal.

Cu ajutorul acestora, mare parte a lor specialiști din domeniul coregrafic, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț inițiază, în cadrul Festivalului, o serie de Ateliere de dans tradițional. În ideea reintegrării jocului tradițional românesc în viața noastră de zi cu zi, Atelierele vor aduce în mijlocul orașului bucuria și obiceiurile satului din zilele de sărbătoare.

În cadrul Atelierelor de dans popular, participanții şi-au îmbogățit cunoștințele legate de folclorul coregrafic românesc.