Participanți 2019

ANSAMBLUL FOLCLORIC “GRÂUȘORUL OSMĂNEAN” – comuna Unirea, BRĂILA

Ansamblul „Grâușorul Osmănean” s-a înființat în anul 2011. După o întrerupere de doi ani, din anul  2014, de instruirea copiilor din ansamblu se ocupă soţii Lenuţa şi Mihai-Jenică Puia, moment în care au preluat și Ansamblul „Ștefan Lăutarul”, ansamblul comunei Unirea. Din anul 2017, grupul brăilean face parte din Asociația Internațională de Folclor „Diaspora LUMEA DANSULUI”, filiala Brăila.

În februarie 2018 a fost constituită Asociația Cultural Artistică „Grâușorul Osmănean”. Denumirea vine de la vechea titulatură a localității – Osmanu, deoarece Brăila a fost cucerită de turci în perioada 1538-1540 și transformată în raia turcească, iar satul a fost înființat în timpul dominației turcești de o căpetenie turcă (agă), pe numele lui Osman-Aga.

În prezent Ansamblul „Grâușorul Osmănean” este format din 64 dansatori, cu vârste cuprinse între 3 și 46 ani, soliști fiind Ioan-Alexandru Puia, Maria Manolescu, Dorina Daniela Perianu, Nicoleta Ghelase.

Ansamblul a participat la o serie de concursuri şi festivaluri, prestaţia artistică a brăilenilor fiind apreciată atât de public cât şi de jurii: Trofeul Festivalului și locul I la  Festivalul „Flori de munte” în 2016 la Măneciu , jud. Prahova; Locul I, la Festivalul “Magia Sfinxului” Busteni 1-2 septembrie 2016; Locul I, la Festivalul interjudetean “Pe-o gură de rai” Focșani jud. Vrancea, martie 2017; Locul I, la Festivalul Național de Folclor “Ciuleandra” București, mai 2017; Trofeul Festivalului  “Cântec drag din plai străbun”, Vaslui 27-28 aprilie 2018; Locul I,  la Festivalul National de Folclor “Magia Sfinxului” Bușteni, aug.2018; Trofeul, la Festivalul Interjudețean de datini și obiceiuri Liești, jud. Galați, 8 decembrie 2017; Locul I la Festivalul Internațional “Duminică la Florii”, Câșlița – Prut, Republica Moldova.